Pneumokokken

Ziekten en Vaccins

Pneumokokken

Inleiding

Pneumokokkenziekte (Pneumokokkose) is een verzamelnaam voor ernstige infecties, waarbij de pneumokok diep in het lichaam doordringt.

  • De pneumokok (wetenschappelijke naam streptococcus pneumoniae) is een bacterie die van nature voorkomt in de neus- en keelholte zonder dat men er ziek van wordt, een zgn. commensaal. Zo’n infectie zonder ziekte wordt dragerschap genoemd. Vrijwel iedereen is gedurende enige tijd drager van een pneumokok.
  • Slechts enkele van deze dragers van een pneumokok worden er ziek van als de weerstand is afgenomen of bij slechte hygiëne.
  • Er zijn 90 serotypen pneumokokken, kinderen worden tegen 10 serotypen gevaccineerd met als gevolg dat andere, gevaarlijkere typen ervoor in de plaats komen.
  • Het 23 valente vaccin wordt aan ouderen aangeboden, voor de eerste keer in 2020 in Nederland aan ouderen geboren vanaf 1941 t/m 1947. Kortom: deze ouderen zijn proefkonijnen.

Investeer in gezondheid d.m.v. gezonde leefstijl zoals gezonde voeding met extra vitamine C en D.

Lees hier het hele dossier.


Uit 2009:

Het pneumokokkenvaccin Prevenar met partijnummer D66977 mag tot nader order voorlopig niet gebruikt worden. Dat heeft het RIVM-CIb besloten.
Fabrikant Wyeth heeft verzocht om de partij terzijde te zetten in afwachting van lopend onderzoek naar drie recente sterfgevallen na vaccinatie.
De kinderen kregen de vaccinatie in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma, de leeftijd varieerde van 3 tot 6 maanden. Zij overleden 1,5 dag tot 11 dagen na vaccinatie.

Lees meer:

20091103 RIVM: Partij Prevenar ‘on hold’ (Infectieziektebestrijding)