Hepatitis B
Ziekten en Vaccins
Hepatitis B
Inleiding
Hepatitis B is een ziekte die de lever aantast. De ziekte wordt doorgegeven door het bloed en door andere lichaamssappen. Meestal geneest de ziekte vanzelf. De vaccinatie maakt sinds 2003 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma, kinderen van ouders uit landen waar de ziekte veel voorkomt werden er doorgaans tegen gevaccineerd. Sinds 2012 krijgt ieder kind dat na 1 augustus 2011 is geboren een hepatitis B vaccinatie aangeboden op de leeftijd van 3, 5 en 11 maanden..
RIVM: Als je zwanger bent, wordt je bloed onderzocht op hepatitis B. Dat gebeurt bij iedereen in Nederland. Als de zwangere vrouw besmet is met het hepatitis B-virus, dan krijgt de baby meteen na de geboorte een injectie. - Ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking heeft ooit een hepatitis B-infectie gehad. Ongeveer 0,2% van de bevolking heeft een chronische infectie. Chronische infecties komen meer voor onder bevolkingsgroepen die afkomstig zijn uit landen waar hepatitis B veel voorkomt en onder risicogroepen. - Voelt iemand met hepatitis B zich goed? Dan kan hij gewoon naar de kinderopvang, school of werk. - Kan hepatitis B behandeld worden? Ja, dat kan. Er zijn tegenwoordig medicijnen die hepatitis B kunnen genezen of onderdrukken.
Vaccinatie
Met ingang van december 2018 heeft het 6-voudige vaccin Vaxelis (van MSD/Sanofi) tegen Difterie, Tetanus, Kinkhoest, Polio, Hepatitis-B en Haemophilus influenza type B het vaccin van Infanrix hexa (GSK) vervangen. Vaxelis wordt toegediend op de leeftijd van 3, 5 en 11 maanden.
In de Amerikaanse bijsluiter van het Vaxelis vaccin staat te lezen dat er 6 baby’s zijn overleden tijdens de testfase, in de Nederlandse bijsluiter wordt dit niet vermeld...