Hib
Ziekten en Vaccins
Hib
Inleiding
Hib staat voor Haemophilus Influenzae type B. De toevoeging Influenzae heeft overigens niets te maken met griep die we ook wel influenza noemen. Type B is een subsoort van de Haemophilus influenzae. Hib is een bacterie die veelvuldig voorkomt in onze luchtwegen zonder ziekte te veroorzaken. RIVM: “Gewoonlijk veroorzaakt Hib (Haemophilus influenzae type b) geen ernstige ziekte, omdat de bacteriën niet door het slijmvlies het lichaam kunnen binnendringen. Als je wel ziek wordt, blijft het meestal bij infecties van de hogere luchtwegen, zoals een snotneus en keel-, oor- of bijholteontsteking ...”
In 1993 is de vaccinatie tegen Hib in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Het is gekoppeld aan het DKTP vaccin en sinds 2011 is daar het hepatitis B vaccin aan toegevoegd. Dit betekent dat een baby van 3 maanden bij de eerste prik met zes ziekteverwekkers te maken krijgt. Volgens het Rijksvaccinatieprogramma krijgen alle baby’s op de leeftijd van 3, 5, en 11 maanden de DKTP/Hib/Hep.B vaccinatie naast en tegelijk met het pneumokokkenvaccin.
Door de vaccinatie vindt er een verschuiving plaats. Andere bacteriën van dezelfde stam (serotype) nemen de plaats in van de, door de vaccinatie weggevangen, Hib bacterie. Sinds de invoering van de vaccinatie heeft er een toename plaats gevonden van het aantal hersenvliesontstekingen door meningokokken B. Infecties met de meningokok en ook de pneumokok kunnen ernstiger zijn dan HIB infecties en zo belasten we kinderen met steeds meer vaccins zonder de risico's te beperken. Voor informatie over andere vaccinaties ter voorkoming van meningitis zie onder Meningokokken ACWY en Pneumokokken.
Bijsluiter DKTP-Hib-HepB
Artikel over het effect van het Hib vaccin bij ouderen: Hib, toename bij ouderen