Hepatitis A
Ziekten en Vaccins
Hepatitis A
Inleiding
Hepatitis A is een besmettelijke ziekte die zich richt op de lever. Bij volwassenen duurt de ziekte meestal twee à drie maanden waarna deze vanzelf verdwijnt. Over het algemeen verloopt de ziekte zonder klachten, vooral bij kinderen. Voor mensen die Hepatitis B of C hebben (gehad) is de kans op complicaties groter. Als een volwassene of een kind de ziekte natuurlijk doormaakt geeft dat een levenslange immuniteit. Gaat iemand naar het buitenland dan wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A in bijna alle gevallen geadviseerd.
Vaccinatie
Vaccins bestaan om hepatitis A te voorkomen. Het vaccin kan passief of actief werken. Als een vaccin passief werkt dan gebeurt dit met menselijk immunoglobuline (antistoffen uit menselijk bloedserum). De dosering is afhankelijk van de concentratie van de specifieke antistoffen per ml in het product, het lichaamsgewicht van de te beschermen persoon en de gewenste duur van bescherming.
Bij de bestrijding van een explosie (uitbraak) en bij individuele bescherming na blootstelling aan hepatitis A is de minimaal gewenste beschermingsduur zes weken. De dosering van producten die tenminste 100 IE hepatitis A antilichamen per ml bevatten is 0,03 ml/kg voor zes weken beschermingsduur. Gammaglobuline geeft direct kortdurende bescherming; niet altijd tegen infectie, maar wel tegen de symptomen. De injectie geldt als pijnlijk, bijwerkingen zijn vrijwel afwezig.
De actieve vaccinatie bestaat uit 2 injecties met een geïnactiveerd hepatitis A vaccin dat minimaal vijftien jaar bescherming biedt. Op basis van follow-up van antistoffen na vaccinatie wordt zelfs een persistentie van antistoffen voor minstens 20-30 jaar voorspeld voor de grote meerderheid van de gevaccineerden (WHO00, Da03).
Het vaccin kan voorafgaand aan blootstelling aan de ziekte worden toegediend (bij reizen naar risicogebieden, of bij blootstelling vanuit beroep). Personen met chronische hepatitis B of C krijgen het vaccin ook wel ná blootstelling (bijvoorbeeld tijdens een uitbraak in een bepaalde gemeenschap).