Nieuws item

Vertraging bij productie griepprik

Uit: Reformatorisch Dagblad. dd 20-06-2006 | 20:28

 

DEN HAAG (ANP) ? De griepprik zal dit jaar naar verwachting enkele weken later beschikbaar zijn dan voorgaande jaren, omdat de productie vertraging heeft opgelopen. Maar volgens minister Hoogervorst (Volksgezondheid) zal dit nauwelijks problemen opleveren, want het Rijksvaccinatieprogramma begint normaliter altijd weken voor het begin van het griepseizoen.

 

Dat schrijft de minister in een brief die dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Elk jaar krijgen alle 65?plussers, chronisch zieken en gehandicapten van het Rijk de griepprik aangeboden via hun huisarts. Vorige week trokken de Europese vaccinfabrikanten aan de bel, omdat het productieproces niet goed liep. Een van de door de wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen virusstammen waarmee het vaccin wordt gemaakt, groeide niet goed in de laboratoria. Inmiddels is overgestapt op een substam die wel goed groeit.

 

Hoogervorst neemt het zekere voor het onzekere. Hij laat draaiboeken opstellen voor het geval er nog meer tegenvallers zijn en schaarste dwingt tot keuzes over wie als eerste een griepprik moet krijgen. Om schaarste voor te zijn, heeft hij ook eerder dan gebruikelijk besloten de afgesproken opties op extra productie alvast te claimen bij leveranciers Solvay en Sanofi Pasteur MSD.

 

Op die manier kan de minister garanderen dat verpleeghuisbewoners hun prik krijgen. Zij krijgen de prik niet via de huisarts, maar via het verpleeghuis. Dat koopt de prik in op de private markt. Volgens de minister gaf een van de leveranciers aan dat die markt niet volledig bediend kan worden. Anthony Kievid van Sanofi zegt dat zijn bedrijf voorrang geeft aan de bestelling van Hoogervorst.

 

Voor de gezonde werknemers die de griepprik via hun baas aangeboden krijgen en die ook op de private markt wordt ingekocht, heeft de minister verder geen regelingen getroffen.