Volgens Rümke worden kinderen niet beschermd tegen ziektes die nu veel voorkomen, zoals Rota en Hepatitis-B, terwijl die vaccins wél voorhanden zijn. "Bovendien worden die in onze buurlanden wel gebruikt. Nieuwe en bruikbare vaccins worden in ons land te laat ingevoerd", stelt de epidemioloog.
De Nederlandse nalatigheid vormt een potentieel risico voor de rest van Europa, zegt directeur van het Europese Centrum voor de Evaluatie van Vaccinatie in Antwerpen Pierre van Damme in het programma. "Nederland kan Europa niet gaan gijzelen door geen beslissingen te nemen. Epidemieën kunnen gemakkelijk ontstaan en overslaan op Europees niveau."
Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat dit jaar vijftig jaar en werd volgens Netwerk jarenlang in Europa als lichtend voorbeeld gezien. De inentingen waren gratis, volop beschikbaar en boden een goede bescherming. Maar door trage invoering van nieuwe vaccins is het inmiddels achterhaald.
Roel Coutinho van het centrum infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt de kritiek vrijdagavond onterecht. Het Nederlandse vaccinatieprogramma is volgens hem samengesteld na een zorgvuldige afweging over de kosten en de effectiviteit. "Aanpassingen gaan misschien niet zo snel, maar verder is de kritiek een beetje opgeblazen."
Een aantal jaren geleden is volgens Coutinho besloten alleen risicogroepen te vaccineren voor Hepatitis-B. "Dat is gezien de zeldzaamheid van de ziekte redelijk." Rota staat op de nominatielijst om toegevoegd te worden aan het vaccinatieprogramma, maar daar wordt nog over gesproken, zegt de epidemioloog.