Nieuws item

Raad van Europa vindt beleid rond griepvaccin verdacht

In Nederland hoor je er vrijwel niets over, maar in Europa speelt het wel: hoe het kon gebeuren dat een van de mildste griepjes ooit werd verkocht als een zeer gevaarlijk pandemie.

 

De Raad van Europa heeft hiernaar onderzoek gedaan. Haar conclusies zijn ongekend hard. Ze komen er op neer dat de WHO zich veel te veel heeft laten adviseren door mensen uit de Farmaceutische industrie of mensen die daar nauwe banden mee hebben. De WHO wil de Raad van Europa niet vertellen wie adviseren en welke banden deze mensen hebben. Dit maakt het allemaal nog verdachter.

 

In landen om ons heen worden ook door eigen instanties onderzoeken gedaan naar de vreemde gebeurtenissen rond het uitroepen van de grieppandemie en de overschatting van het griepgevaar. In Engeland en Duitsland zullen deze rapporten binnenkort worden gepresenteerd.

 

In Nederland gebeurt er echter zo goed als niets. Demissionair minister Klink zegt dat hij in zijn kontakten met de industrie een geheimhoudingsovereenkomst heeft getekend en dus niets kan zeggen. Dit is heel bizar: het hele parlement is door partijen die extreem veel geld aan ziekte verdienen uitgerangeerd en kan zo geen controle meer uitoefenen op astronomisch hoge uitgaven waar datzelfde parlement controle op zou moeten uitoefenen. Dat ondergraaft onze parlementaire democratie. Buitenlandse industrieën die alleen op winst uit zijn, hebben zo vrij spel om buiten elke controle om en in het geheim pandemieën uit te laten roepen, voor hen gunstige adviezen te door drukken en controle op dit proces te blokkeren door geheimhoudingsovereenkomsten.

 

De heer Klink heeft een onderzoek naar het vaccin beleid toegezegd. Aangezien hij zelf dat onderzoek zal starten zal hij zelf de uitvoerders benoemen. Gezien de hele gang van zaken tot nu toe wekt dat weinig vertrouwen.

 

Bron: Financieel Dagblad 31 maart 2010