Mogelijk wordt in de toekomst aan het huidige Rijksvaccinatieprogramma een nieuwe belangrijke vaccinatie toegevoegd: de pneumokokkenprik Prevenar®.
Deze inenting beschermt tegen hersenvliesontsteking veroorzaakt door pneumokokken.
De pneumokokkenprik zal driemaal worden gegeven op de leeftijd van 2, 4 en 11 maanden, tegelijk met de DKTP/HIB.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft echter subsidie gegeven voor onderzoek naar de vraag of het vaccinatieschema eenvoudiger kan. (red. Vandaar het onderzoek MINOES dat in een bepaalde regio in Nederland wordt gehouden).
Met de reusltaten kan het vaccinatieschema in de toekomst mogelijk minder belastend worden gemaakt voor alle baby's.
Er zijn nl. aanwijzingen dat twee pneumokokkeninentingen op de leeftijd van 2 en 4 maanden uw kindje even goed beschermen tegen hersenvliesontsteking als drie.
Ouders mogen meewerken aan het onderzoek door nu alvast mee te werken aan deze campagne, zodat kan worden vastgesteld of 2 inderdaad voldoende is.
Pneumokokkenprik Prevenar®.
Er zijn wel meer dan 90 soorten pneumokokken. Gelukkig veroorzaakt maar een kleine groep van 7 typen de meeste pneumokkeninfecties. In het huidige pneuomokokkenvaccin zijn deze 7 typen opgenomen. In de Verenigde Staten zijn inmiddels miljoenen baby's ingeënt met dit vaccin. Het is een veilig vaccin, gemaakt van deeltjes van de buitenkant (het kapsel) van de pneuomokok. Deze deeltjes zijn gekoppeld aan een eiwit. De bijwerkingen van Prevenar® zijn vergelijkbaar met de DKTP/HIB inenting; er kan roodheid, zwelling en pijn onstaan op de prikplaats en sommige kinderen krijgen koorts. Deze bijwerken zijn na 1 tot 3 dagen verdwenen. Heel belangrijk is dat na inenting met het pneumokokkenvaccin de kinderen voor meer dan 95% beschermd zijn tegen hersenvliesontsteking door pneumokokken die in het vaccin zijn opgenomen. De prik beschermt ook maar minder goed tegen longonsteking en een beetje tegen oorontsteking.
MINOES IS
Een samenwerkingsproject van het Universitair Medisch Centrum/Wilhelmina kinderziekenhuis en het Julius Centrum in Utrecht en de afdeling kindergeneeskunde van het Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vertegenwoordigd door het Nederlands Vaccin Instituut in Bilthoven.
RED LET WEL DEZE TEKST IS AFKOMSTIG UIT DE BROCHURE DIE AAN OUDERS WORDT VERSTREKT. DE NVKP WERKT AAN ONAFHANKELIJKE INFORMATIE OMTRENT PNEUMOKOKKEN. ZODRA HIEROVER MEER BEKEND IS, VIND JE DIT UITERAARD HIER OP DE WEBSITE.