Nieuws item

Pneumokokken - Informatie voor ouders

Per 1 juni 2006 wordt het Pneumokokken vaccin toegevoegd aan het Rijks Vaccinatie Programma, voor kinderen die na 1 april 2006 worden geboren.

Dit betekent dat zuigelingen op de leeftijd van 2 maanden twee inentingen krijgen met enerzijds 5 entstoffen nl: Difterie, Tetanus, Kinkhoest, Polio, Haemophilus Influenza Type B (DKTP/HIB van het merk Pediacel) en in het andere been de Pneumokokken vaccinatie. Aangezien de zuigelingen toch al twee prikken kregen, nl een DKTP en een HIB zal het verschil waarschijnlijk de meeste ouders ontgaan tenzij ze er expliciet naar vragen.

Pneumokokken  zijn typische verwekkers van etter en zijn in staat om lobaire peumonieën,(longontsteking die slechts een longkwab aantasten) bronchopneumonieën, meningitis (hersenvliesontsteking), sepsis (bloedvergiftiging) en etterige ontstekingen in het keel- neus en oorgebied te veroorzaken Er zijn echter nog vele andere oorzaken die deze aandoeningen kunnen veroorzaken. Bovendien is er geen enkele studie die bewijst dat het vaccin effectief is.

Pneumokokken kan men aantonen in de bovenste luchtwegen van 40 tot 70 % van alle gezonde mensen. Dit betekent dat de meeste gezonde mensen kiemdragers zijn. Deze stammen zijn echter in de regel niet ingekapseld,dus niet in staat om bij ons een ziekte te veroorzaken. Pneumokokken leiden pas tot ziekte wanneer er een verandering optreedt bij de gastheer, wanneer er stoornissen optreden in het lokale en algemene afweersysteem, wanneer het afweersysteem dus om de een of andere reden verzwakt is. Het milieu is belangrijk, het wel of niet gastheer willen zijn en niet de virus of de bacterie op zich.

Bekend is dat sedert de invoering van het HIB vaccin het totaal aantal gevallen van meningitis niet is afgenomen. Het accent is verschoven naar de ernstigere vormen  van meningitis waarvoor nog geen vaccin aanwezig is, bijvoorbeeld meningitis B. Virussen en bacterieën zijn meesters in het muteren dus welke ernstige vorm van hersenvliesontsteking zal na invoering van het vaccin nu weer de kop opsteken?

Hoe lang en op hoeveel kinderen is dit vaccin getest? Wat zijn de bijwerkingen op lange termijn? 10, 20 jaar? Is dit onderzocht? Als over 20 jaar blijkt dat dit vaccin of de gecombineerde DKTP/HIB grote schadelijke bijwerkingen heeft is er geen weg meer terug, dit geldt overigens voor alle vaccins. Nooit is er onderzoek verricht naar de gevolgen van vaccinatie op langere termijn. Men gaat ervan uit dat er geen bijwerkingen zijn dus waarom onderzoek doen?

Pneumokokkeninfecties zijn goed te behandelen met antibiotica. Ook in de natuurgeneeskunde en de homeopathie bestaan er vele methoden en middelen om de aandoeningen verwekt door pneumokokken te genezen.

Bij het toedienen van ieder vaccin wordt ons immuunsysteem ondermijnd en wordt onze gezondheid zwakker. Wie denkt na over het hoe en waarom van het voorkomen van oorontstekingen bij zoveel kinderen op jonge leeftijd? In plaats van na te denken over deze materie denkt men liever na over het op de markt brengen van weer het zoveelste vaccin. Ten behoeve van wie? Wie varen hier wel bij? Zeer zeker niet de kinderen die na 1 april geboren zullen worden en die op de leeftijd van 5 maanden nu al 18 verschillende entstoffen zullen krijgen, soms zelfs 21 stoffen als we de Hepatitis B vaccinatie die aan risicogroepen wordt gegeven erbij rekenen? Is dit wat we gezondheid noemen in de 21ste eeuw?

In de lezing van Antia Petek uit Zwitserland op 17 februari 2006 bleek weer eens duidelijk hoe schadelijk vaccins zijn vanwege de vele toevoegingen die erin zitten en hoe onnodig ze zijn als we er zorg voor dragen dat onze kinderen gezond blijven.

 

Ouders, vergeet niet dat de beste remedie tegen ziekte nog steeds gezondheid is en niet het vaccineren tegen alle mogelijke ziekten.

 

Tineke Schaper

Therapeutenteam NVKP