Nieuws item

Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken: “Voor de veiligheid van het BMR-vaccin durft niemand zijn hand in het vuur te steken”

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) reageert tegenover De Andere Krant op een mazelenuitbraak in Eindhoven en de roep voor een vaccinatieplicht die daaruit volgde. “Zouden mazelenvaccins zonder risico’s zijn, geen bijwerkingen hebben, uitbraken voorkomen en niet zelf mogelijk de bron voor een mazelengeval kunnen zijn, dan zou het verdedigbaar zijn om met harde conclusies en aanbevelingen BMR/mazelenvaccinatie te promoten.

Maar dit is niet de realiteit. Voor de veiligheid van het BMR-vaccin durft niemand zijn hand in het vuur te steken. Het bewijs van veiligheid is er niet en het onderzoek ernaar is voor zover bij de NVKP bekend is, nooit op overtuigende wijze uitgevoerd. Kinderen en baby’s komen op meer plekken dan alleen de opvang of op school. Het gaat naar ons idee te ver om ongevaccineerden te weren uit opvang, school of uit de maatschappij in het algemeen. Mensen hebben het recht om zelf te beslissen of zij zichzelf of hun kind willen laten vaccineren. Het is ten slotte een medische interventie, bij in principe gezonde baby’s, kinderen of volwassenen, die niet zonder risico is. De rol van voldoende vitamine A in het voorkomen van complicaties tijdens mazelen infecties en het herstellen van de afweer en conditie na het doormaken van mazelen wordt niet genoemd. De NVKP pleit ervoor om ook de op hol geslagen politieke discussie over het mogen weigeren (dus discrimineren!) van ongevaccineerde kinderen op kinderdagverblijven en het eventueel verplicht stellen van vaccineren in dit licht te bezien. Het getuigt van een totaal gebrek aan realiteitszin, pure onwetendheid bij betrokkenen en het ondergeschikt maken van individuele rechten om een onrealistisch hoger ideologisch doel te dienen”,

De Andere Krant