Nieuws item

Mazelenepidemie en EK Voetbal:

Is de bezorgdheid over de mazelenepidemie in Zwitserland en Oostenrijk terecht?

 

Verslag april/mei 2008

 

Is de bezorgdheid over de mazelenepidemie in Zwitserland en Oostenrijk terecht?

 

Verslag april/mei 2008

 

 

In Zwitserland heerst sinds november 2006 een mazelen-epidemie met in totaal ca. 1000 gevallen van mazelen. Het officiële aantal zieken ligt hier ver onder, omdat slechts het topje van de ijsberg wordt gemeld. Enkele kinderen hiervan werden met encefalitis (hersenvliesontsteking) en/of longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Tot op heden zijn er geen sterfgevallen.

Ook in de regio Salzburg in Oostenrijk is een epidemie gaande van rond de 100 gevallen, tot op heden zonder complicaties.

In het zuiden van Duitsland is eveneens een toename van het aantal mazelengevallen.

De oproep om zich massaal te laten vaccineren werd door berichten o.a. via de radio verspreid. Ook in Nederland worden mensen gewaarschuwd die aankomende zomer ongevaccineerd naar het EK voetbal zouden willen gaan. Deze waarschuwing zou wat ons betreft dan ook moeten gelden voor mensen die al decennia geleden hun BMR-vaccinaties hebben gehad zonder ooit mazelen te hebben gehad, aangezien een levenslange immuniteit op basis van een vaccin niet te verwachten is.

 

 

In hoeverre is deze bezorgdheid terecht?

 

Wat we ons goed moeten realiseren, is dat mazelen in onze Westerse wereld een relatief onschuldige ziekte is. De meeste kinderen met complicaties krijgen deze, nadat ze, al dan niet op advies van de arts, bij hoge koorts met chemische koortsverlagende middelen behandeld worden. Dat wil dus zeggen dat niet de mazelen, maar de behandeling gevaarlijke situaties kan uitlokken.

Berichten van onze zustervereniging in Zwitserland geven aan dat veel homeopathische artsen kinderen met complicaties van mazelen hebben behandeld, zonder dat de kinderen naar het ziekenhuis hoefden.

In ontwikkelingslanden veroorzaakt mazelen vaak wel sterfte, door gebrek aan goede zorg en door ondervoeding. Met name een slechte vitamine A status verhoogt de kans op complicaties en sterfte aanzienlijk. Bedenk daarbij ook dat in die landen een klacht als diarree onder baby?s en kinderen tot veel sterfte leidt, wat we in onze Westerse landen doorgaans weten te voorkomen. Toedienen van extra vitamine A bij mazelen verkleint ook in Westerse landen de kans op complicaties.

Een punt van aandacht is wanneer een adolescent of jong volwassene met mazelen besmet raakt en ziek wordt. In die leeftijdscategorie is de kans op complicaties duidelijk verhoogd en is goede zorg van belang. Ook hier is het aan te bevelen extra vitamine A te gebruiken en geen symptoom- of koortsonderdrukkende medicijnen in te zetten.

De dosering van vitamine A is leeftijdsafhankelijk. Voor volwassenen gedurende 2 dagen 200.000 IE vitamine A per dag, voor kinderen 100.000 IE vitamine A per dag, ook gedurende 2 dagen (1).

Therapievormen die de ziekte begeleiden zonder onderdrukking van klachten zijn dan aan te bevelen. Van homeopathie is bekend dat het zeer goed bij mazelen inzetbaar is.

 

 

<typolist type="1">

The World Health Organization (WHO) recommends administration of an oral dose of vitamin A (200,000 international units (IU), or 100,000 IU in infants) each day for two days to children with measles when they live in areas where vitamin A deficiency may be present.

www.cochrane.org/reviews/en/ab001479.html
www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/

</typolist>