Nieuws item

?Jonge kinderen vaccineren tegen waterpokken?

Van onze verslaggever Broer Scholtens

 

AMSTERDAM - Jonge kinderen moeten worden gevaccineerd tegen waterpokken. Dat bepleiten kinderartsen in een artikel dat zaterdag verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

 

De meeste kinderen krijgen voor hun vijfde jaar waterpokken, een besmettelijke virusziekte. Meestal geeft dat huidblaasjes. Kinderen zijn enkele dagen hangerig.

 

Sommige kinderen krijgen ernstiger complicaties als luchtweginfecties. Of een additionele bacteriële infectie, wat tot ziekenhuisopname kan leiden. Jaarlijks overlijden er in Nederland twee à drie kinderen aan waterpokken.

 

Met name ziektecomplicaties vormen het belangrijkste argument voor vaccinatie, zegt kinderarts Ronald de Groot van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.

 

In de VS worden jonge kinderen van ongeveer een jaar al sinds 1996 gevaccineerd tegen het pokkenvirus. In enkele Europese landen als Duitsland en België is vaccinatie recent ingevoerd.

 

In Nederland onderzoekt de Gezondheidsraad welke vaccins in de toekomst in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) moeten worden opgenomen. Daarbij wordt onder meer het pokkenvaccin tegen het licht gehouden. Dat advies is eind januari gereed, zegt de raad.

 

De Nijmeegse hoogleraar De Groot, lid van de adviescommissie van de raad, is voorstander van pokkenvaccinatie. ?Omdat kinderen veel minder ziek zullen zijn, terwijl daar geen extra prikbelasting tegenover hoeft te staan.?

 

In de loop van volgend jaar komen er namelijk combinatievaccins op de markt, zegt De Groot. Het pokkenvaccin kan dan tegelijk worden gegeven met bestaande vaccins tegen bof, mazelen en rodehond. Als ze 14 à 15 maanden zijn en op hun negende. Zo?n pokkenvaccin biedt jarenlang bescherming.