Nieuws item

Hoge Gezondheidsraad wil griepinentingen inperken (België)

 

België beschikt dit jaar over ongeveer 100.000 griepvaccins minder dan vorig jaar, in totaal nog 2,34 miljoen dosissen. De Hoge Gezondheidsraad adviseert daarom de inentingen te beperken tot vier duidelijk omschreven risicogroepen. De raad brengt het advies, vandaag gepubliceerd door het weekblad De Huisarts, uit op vraag van het Interministerieel Commissariaat Influenza.

Vier risicogroepen dienen bij voorang ingeënt te worden. In de eerste plaats `personen met risico op complicaties?.

Groep 1: alle 65-plussers, alle mensen die opgenomen zijn in een instelling, iedereen met chronische aandoeningen van longen, hart, lever en nieren, met stofwisselings- of immuniteitsstoornissen en kinderen die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.

Groep 2: alle werknemers in de gezondheidssector en iedereen die in rechtstreeks contact komt met de mensen uit de eerste groep.

Groep 3: vrouwen vanaf de vierde maand zwangerschap.

Groep 4: alle personen tussen 50 en 64 jaar, zeker de rokers, zware drinkers en mensen met overgewicht.

Voor het geval het vogelgriepvirus opduikt, komt er een risicogroep bij: mensen die in de pluimvee- en varkensteelt actief zijn. Bij gezonde kinderen ziet de raad geen reden tot systematische inenting.

 

Als dit advies opgevolgd wordt, betekent dat niet dat personen die buiten de risicogroepen vallen, geen inenting kunnen krijgen. Wel dat ze daarvoor geen recht hebben op terugbetaling.