Nieuws item

Hoe veilig is de griepprik?

 

AMSTERDAM - Op de site van de RIVM kan men lezen dat de griepprik A(H3N2), A(H1N1) gekweekt wordt op bebroede kippenembryo?s, op dood materiaal kan geen virus gekweekt worden. Hoe gevaarlijk is het om met het oog op vogelgriep, influenza A (H5N1) levend materiaal van het 'gevogelte kip' te gebruiken?

De huisartsen moeten melding maken van bijwerkingen, maar dit geldt alleen voor de eerste 24 uur, daarna wordt geen verband gelegd tussen een vaccinatie en de nadelige effecten ervan. De bijwerking van vaccins worden doorgegeven aan het RIVM, laat dit nu ook de instantie zijn die zorgdraagt voor de verspreiding van de vaccins. Wanneer komt hiervoor een onafhankelijke instantie?

 

Het conserveringsmiddel in de griepvaccin is van hetzelfde bestanddeel (formaldehyde) als men gebruikt bij antivries van de auto-industrie. Aluminiumhydroxide wordt eveneens toegevoegd. Op de site van de RIVM wordt verwezen naar Bron: CVZ-rapport "Het succes van de griepprik" 2003. Helaas kan men op de site van de CVZ deze conclusie in dit rapport niet lezen. Graag zou ik de onderzoeken die op dit gebied zijn gedaan, terug kunnen vinden bij de RIVM en de CVZ. In publicaties op de site¿s van ERJ en Pubmed wordt de effectiviteit van de griepprik bij kinderen en astma reeds in twijfel getrokken. De vergoeding van een huisarts voor het toedienen van een vaccinatie was in 2004 ?8,82. Er werden in Nederland bijna 3 miljoen injecties vaccinaties verstrekt. In deze tijd van stijgende gezondheidskosten zou een vergelijkend onderzoek met vitaminepreparaten of andere alternatieven voor ouderen de moeite waard zijn, immers, mogelijk ligt een van de oorzaken van de vatbaarheid voor griep bij ouderen in de ondervoeding. Als we de berichten in de media over het gebrek aan kwaliteit van zorginstellingen lijkt dit opeens niet meer zo?n onwaarschijnlijke hypothese?

 

Leny de Vries, Haaksbergen