Nieuws item

Hoe ondersteun ik mijn kind als hij of zij ziek is ?

Deze keer de lezing die ik (gedeeltelijk) gaf op de ledendag van 1 november. Omdat ik niet toe kwam aan het hele verhaal en ouders toch nog graag meer wilde weten, leek het ons zinvol de lezing in het kwartaalblad te zetten. Hoewel het moeilijk is om het gesproken woord uit te leggen op papier heb ik het toch een kans gegeven.

Wat ik in elk geval duidelijk wil maken is dat er in de samenvatting een aantal keren staat dat je een homeopatisch middel in overleg met je homeopaat kan geven. Ik heb thuis een soort van EHBO tas waaruit ik bij ziekte kan halen wat nodig is. Inmiddels ben ik wel zover dat ik weet welk middel bij welk kind en bij welke ziekte hoort. Mijn advies aan jullie zou dan ook zijn om dit via je klassiek homeopaat te regelen. Zo heb je altijd in huis wat je nodig hebt.

 

Ik ben moeder van twee kinderen. Twee jongens van 5 en 8 jaar, die na lang beraad niet gevaccineerd zijn. Ik ken dus de strijd die jullie of vele van jullie voeren rondom de vraag, zal ik wel, niet of anders vaccineren­.

Bij de geboorte van de oudste waren wij er in elk geval uit dat uitstel zeker nodig was. En vrijwel direct hadden we al besloten dat BMR niet nodig zou zijn. Dit omdat we ervan uit gingen en nog gaan, dat dit kinderziekten zijn die nut hebben en er dus niet voor niets zijn. De grote vraag lag vooral bij polio- en tetanusvaccinatie.

Kinkhoestvaccinatie was uit den boze omdat ikzelf astmatisch ben en juist deze component uit de DKTP de grootste trigger is als het gaat om bijwerkingen en nevenwerkingen. Dus de kans dat mijn kinderen een grote gevoeligheid hadden voor het ontwikkelen van astma, was zeer wel aanwezig. Van de kinkhoestcomponent is bekend dat vooral kinderen met deze gevoeligheid sterker reageren en dus eerder last hebben van de bijwerkingen.

Er bleef dus niet zo heel veel meer over. Difterievaccinatie leek ons niet nodig, die kans dat een baby difterie oploopt is zeer gering. Hib was volgens mij acht jaar geleden nog niet helemaal vanzelfsprekend. In elk geval besloten de poliovaccinatie uit te stellen tot het eerste jaar en de tetanusvaccinatie tot het moment dat hij zou gaan lopen.

Maar na het eerste jaar had ik zoveel onderzoeken en visies gelezen dat het voor mij heel duidelijk werd dat vaccineren voor mijn kinderen geen optie was.

 

Waar ik destijds veel behoefte aan had was te weten hoe je je kind dan verder zo gezond mogelijk kon houden. En de vraag: ?Wat kan ik doen als hij ziek is, hoe ga ik daar mee om?? Ook daarover heb ik heel veel gelezen en veel steun gehaald uit de antroposofische visie.

 

Maar het leek mij in elk geval zinvol om de vragen die ik destijds had, nu voor jullie proberen te beantwoorden. Dat wil zeggen, ik heb er een aantal ziekten uitgenomen die volgens mij de grootste vraagtekens oproepen. Ik wil het dus gaan hebben over koorts, kinkhoest, tetanus, oorontsteking en verkoudheid/griep.

Daarnaast wil ik het even hebben over de werking van suiker en wat dit betekent voor je algemene weerstand.

 

 

 

 

 

Wat is ziek zijn eigenlijk?

Wanneer iemand ziek wordt betekent dit dat zich in het lichaam afvalstoffen hebben opgehoopt. Dit is een heel normaal proces. De ziekte is dus nodig om deze afvalstoffen weer kwijt te raken. Dus is het heel belangrijk dat kinderen de kans krijgen om ziek te kunnen zijn.

 

Wat betekent dat nu wanneer je kind kinkhoest krijgt.

Kinkhoest speelt vooral de laatste jaren behoorlijk op. Het is al langer duidelijk dat het huidige vaccin niet voldoende werkzaam is. Scholen kampen met heel wat zieke kinderen die weken, zoniet maanden lang, hoesten en ziek zijn.

Zo kregen ook mijn kinderen beiden kinkhoest nadat de halve klas van de oudste er al maanden mee rondliep.

Ik was dus heel alert en hield hun hoest goed in de gaten. Ik merkte ook heel snel dat er iets veranderde in het geluid en de momenten van hoesten. Ik gaf preventief alvast wat extra vit.C poeder (NOW calcium ascorbate, 100% pure buffered vit. C powder) en echinacea die het afweersysteem ondersteuning bieden, zodat er niet nog extra complicaties bijkwamen. Ik had al contact gehad met mijn klassiek homeopaat om te overleggen wat ik  kon doen als het inderdaad kinkhoest werd.

Toen alles duidelijk erop wees dat beide kinkhoest hadden kregen ze ook beiden een op hun persoon en hoest toepasselijk homeopatisch middel. Het waren twee zware weken, vooral de nachten maakten het niet gemakkelijk. Dan hoestten ze het meest. En soms ging het tot braken toe.

Maar ik had een gerust gevoel bij het ziek zijn. Dat kwam ook omdat er weinig of geen sprake is van koorts en je kind, behalve tijdens het hoesten, verder ook niet echt ziek is.

Maar het grote verschil was dat mijn kinderen er na drie weken (zo goed als) vanaf waren en de andere kinderen er nog steeds mee rond liepen. Dat grote verschil had er naar mijn idee vooral mee te maken dat wij onze kinderen thuis hadden gehouden en de andere kinderen gewoon al die tijd naar school waren gegaan. En daar waren de nachten niet anders dan bij ons.

Maar alle ouders klaagden steen en been. De huisarts wilde niets geven, het moest vanzelf overgaan. Maar er kwam niemand blijkbaar op het idee om hun kind thuis te houden en ziek te laten zijn. Je lijf heeft nogal wat te doen als het kinkhoest moet opruimen. Daar kun je dan toch niet aan voorbij gaan. Maar omdat het zonder koorts verloopt, want dat is de graadmeter voor vele ouders om hun kinderen thuis te houden, denkt men vaak dat het allemaal zo een vaart niet zal lopen. En veel ouders vonden het thuis houden van het kind, voor drie weken, erg lang, omdat het dan zoveel achter raakt.

Verder lette ik nog beter op de voeding en verloor de rust en regelmaat en ritme niet uit het oog. Dat wil zeggen dat zieke kinderen ook regels en ritme nodig hebben. Het is wel goed om ze extra te verwennen maar ook daar zijn grenzen aan, wil je het in de tijd erna ook nog gezellig houden. Het gebruik van tv etc. probeerden we te beperken. En wat ik ook belangrijk vond is dat ze niet voortdurend bij ons in bed lagen. Want als ze ziek zijn dan mag dat altijd, (ook wel eens als ze niet ziek zijn hoor) maar ja, als ze drie weken ziek zijn dan moet je dat anders zien te regelen.

 

Verder stellen vele ouders de vraag hoe ze hun kind kunnen beschermen tegen kinkhoest, vooral de kleine baby´s die al een ouder broertje of zusje hebben die al naar de peuterspeelzaal gaat. Behalve de rust, regelmaat en ritme afspraken, die dan extra goed in de gaten dienen te worden gehouden, is het vooral belangrijk om je kind goed te beschermen door omhulling. Draag je baby in een draagdoek i.p.v. in de kinderwagen. Dit omdat dan niet al die grotere kinderen in die wagen duiken om te kijken naar de baby, waardoor de besmettingkans veel groter is. Blijf alert op voeding en blijf zoveel mogelijk zelf bij je kind, ook dat is omhulling. Probeer de afweer wat extra te ondersteunen met echinacea.

 

 

 

Tetanus

 

Kinderen tot twee jaar komen niet of nauwelijks in aanraking met de tetanusbacil. Dat betekent dat je die vaccinatie zou kunnen uitstellen. Paardenmest en straatvuil zijn de grote boosdoeners. Ook hier kun je homeopathie goed inzetten bij verwondingen. Belangrijk is de wond goed te laten bloeden, dus niet meteen afwassen. Goed bloedende wonden zijn oké. Dan de wond niet met chemische middelen schoonmaken maar met hypercal tinctuur, dit is natuurlijke betadine.

De tetanusbacil houdt niet van zuurstof, dus stel de wond bloot aan zuurstof, niet afplakken.

Ik heb altijd een homeopatisch middel in huis voor wondbehandeling van binnenuit. Wanneer de wond weer dicht gaat smeer je er calendulazalf of hypercalzalf erop.

Ik heb twee kinderen, twee jongens, en dat zijn echt geen kinderen die de hele dag braaf op een stoeltje zitten. Ik heb (gelukkig) nog nooit een ernstige wond hoeven behandelen.

 

 

Verkoudheid en griep

 

Deze komen zeer geregeld voor. Dat wil zeggen, mijn kinderen hebben, totdat ze kinkhoest hadden gehad, heel wat afgehoest en gesnotterd. Maar ik zag dat altijd als training voor hun afweer. Ook hier is de omhulling belangrijk. Warme kleding van goede kwaliteit; katoen, zijde of wol. En bij het naar buiten gaan altijd een sjaal om, in de winter en zeker bij oostenwind.

Het openhouden van de neus door een fysiologische zoutoplossing, die je zelf maakt door één theelepel keukenzout  in een halve liter afgekookt water, max. twee maal daags te druppelen. Nisyleen of rhinileenbaby mag ook. Maar let er altijd op dat je dit soort middeltjes nooit langer dan een paar dagen achter elkaar gebruikt.

s`Nachts een bord met fijn gesneden uien naast het bed doet wonderen. De zwavel uit de ui lost het ontstekingsproces op en er komt histamine vrij uit de mestcellen, waardoor een grotere toevoer van bloed in het neusslijmvlies ontstaat. Daardoor is er meer aanvoer van witte bloedcellen die bij uitstek geschikt zijn om virussen en bacteriën de nek om te draaien.

Verder vit.C extra tijdens verkoudheid en regulier m.i.v. de R in de maand. Ik geef bij griep altijd Sambucol.

 

Oorontsteking

 

Dit is vaak het gevolg van een verwaarloosde verkoudheid. Er zit dan pus achter het trommelvlies. Dus het is heel belangrijk om de neus goed open te houden, zodat de sinussen open blijven en zich geen ontstekingen kunnen vormen. Verder geef ik mijn kinderen bij de eerste tekenen van oorpijn een homeopatisch middel.

Ik maak kompressen van gesneden uien, die ik verwarm en op het oor leg. Dit verzacht de pijn doordat het de druk er wat afhaalt en de zwavel ook hier zijn werk kan doen. En verder blijf ik veel bij ze in de buurt. Vooral s´nachts is de pijn meestal het grootst en helpt troost nog het beste. Gewoon er zijn. En je niet laten lijden door angst, maar laten lijden door vertrouwen in je kind. Oorontsteking gaat altijd gepaard met koorts en dat is belangrijk om de ziekteverwekkers op te ruimen.

 

Koorts

 

Koorts is een heel belangrijk onderdeel van de training van je afweersysteem. Om ziekteverwekkers op te ruimen moet het lichaam koorts maken. Virussen en bacteriën voelen zich op hun best tussen de 34 en 36,5 graden. Het is dus een heel gezonde reactie van het lichaam om koorts te maken, het wil immers af van die vervelende virussen. Het is dan ook niet zinvol om koorts te onderdrukken, je onderdrukt dan het natuurlijke afweersysteem en je ontneemt het organisme de speelruimte om op eigen kracht tegen verstoring in het geweer te komen. Het organisme mist dan ook de oefening om later zwaardere taken dan het overwinnen van een koortsige infectie aan te gaan. Door middel van koorts oefent de levensenergie om de afweer sterk te maken.

Dus ben niet bang en laat koorts er gewoon zijn. Mijn zoontje heeft wel eens vier dagen achter elkaar 40 graden koorts gehad, blijkbaar had hij heel wat op te ruimen. Hij dronk heel veel en dat is dan wel goed om in de gaten te houden.

Wat belangrijk is dat je let op hoe het lichaam aanvoelt. Als je kind koorts heeft is het goed te voelen of de voeten ook warm zijn. Anders stijgt alle warmte naar het hoofd en dat vergroot de kans op stuipen. Zijn de voeten koud dan kun je deze verwarmen door er een kruik bij te leggen of ze met je handen te verwarmen. Wil je de koorts een beetje naar beneden brengen dan kan dit goed met citroenwikkels. Deze maak je door een citroen uit te persen in lauwwarm water en hierin katoenen doeken te drenken. Deze wikkel je om de kuiten en daaromheen doe je droge moltons. Je kunt ook sokjes drenken en deze aan de voeten doen, daarover leg je dan eveneens droge moltons. Laat dit een hele tijd zitten. De koorts zakt al gauw een halve graad.

Eten is bij koorts niet belangrijk, drinken wel. Liever geen appelsap omdat deze de schimmelbalans in de darmen kan verstoren. Water, thee of bosvruchtensap is beter.

Als je kind zich erg vervelend voelt kun je homeopatische zetpillen geven.

Baby´s moet je goed in de gaten houden i.v.m uitdrogen. Ik heb wel eens gehoord dat je om een ziekenhuisopname te voorkomen, je kind (alle voorzichtigheid in acht nemend) een waterklysma in de darmen kunt geven van 180 tot 500cc handwarm water.

Verder is baden met koorts af te raden, wel als je merkt dat de koorts niet doorzet.

 

Mijn afsluitende, maar misschien wel belangrijkste, tip is dat je je kind thuis moet houden als het een dag ziek geweest is of koorts gehad heeft. Sommige kinderen hebben s´nachts koorts maar zijn s´morgens ogenschijnlijk weer helemaal fit. Deze kinderen gaan vaak weer gewoon naar school. Juist dan is er sprake van een verminderde afweer en dus de kans groter dat hij of zij een virusinfectie oploopt. Gun je kind de tijd om te herstellen, ten minste zoveel dagen als dat het ziek was.

 

Samenvatting van de bruikbare tips bij het zieke kind

 

Koorts

 

<typolist>

zorg voor warme voeten

zorg dat je er bent

laat koorts gebeuren en zie het als opruimactie van het lichaam

voorkom uitdroging (zeker bij baby´s)

eten is niet belangrijk, drinken wel

niet baden

blijf oren en keel controleren op evt. ontstekingen

hou je kind thuis, ook als het zich de dag erna weer beter voelt

maak citroenwikkels (bij warme voeten)

bij aanhoudende hoge koorts in overleg.met je homeopaat een homeopatisch middel

</typolist>

 

Oorontsteking

 

<typolist>

maak warme uienkompressen en leg deze op het oor

blijf erbij en geef warmte en troost

laat het kind een paar dagen binnen

geef bij de pijnklachten en koorts een homeopatisch middel (in overleg met homeopaat)

 

</typolist>

Verkoudheid en griep

 

<typolist>

houd neus vrij door te druppelen met fysiologisch zout (één tl. op één halve liter afgekookt water)

voorkom verkoudheid door voldoende omhulling en warmte (vooral goede kwaliteit ondergoed)

sjaal in de winter en bij oostenwind

zet s´nachts een bordje fijn gesneden uien naast de zieke

geef vit C wanneer de R in de maand is.

geef bij griep Sambucol junior (te verkrijgen in de natuur-of reformwinkel)

</typolist>

 

Tetanus

 

<typolist>

# laat wonden goed bloeden

# maak de wond schoon met hypercaltinctuur (twee druppels in glas afgekookt water en hierin een gaasje deppen)

# stel de wond bloot aan zuurstof (tetanusbacil kan hier niet tegen), dus niet afplakken

# gebruik ledum of hypericum (afhankelijk van de verwonding) in overleg met je homeopaat

# als de wond dicht gaat calendulazalf erop

</typolist>

 

Kinkhoest

 

<typolist>

houd je kind goed in de gaten

visiteer een klassiek homeopaat die een gericht middel kan voorschrijven dat past bij jou kind

zorg voor voldoende rust regelmaat en ritme en goede voeding

bescherm baby´s door hen extra te omhullen in een draagdoek, bij bezoek aan andere kinderen. Hou ze zoveel mogelijk weg van plekken waar veel kinderen bij elkaar zijn

geef vit C en echinacea om het afweersysteem te ondersteunen.

laat je kinderen niet naar school gaan, ook al is er overdag weinig aan de hand. Pas wanneer de nachten weer regelmatig verlopen dan is school weer oké

blijf zoveel mogelijk bij je kind

</typolist>

 

 

SUIKER

 

Het is inmiddels wel bekend dat het gebruik van suiker niet aan te raden is. Gebruik van suiker gaat immers ten koste van de weerstand. Je lijf moet veel in het werk stellen om die suiker te verwerken.

Wat gebeurt er nu precies in het lichaam na suikerinname, behalve de aantasting van het gebit.

 

<typolist type="1">

suiker komt in de maag

hier veroorzaakt het een (te)zure reactie

door te hoge zuurgraad werkt het maagsap niet optimaal

hierdoor ontstaat er een aantasting van de maagwand

in de darmen ontstaat er een groei aan bacteriën die vit. B verbruiken

daling van vit B in het bloed waardoor een hoge zuurgraad in het bloed

zuur bloed is aantrekkelijk voor virussen

in de lever wordt suiker opgeslagen en dit wordt vetzuur in het bloed

hierdoor ontstaat aderverkalking

door het  zure bloed worden ook de botten brozer omdat het bloed kalk en magnesium onttrekt aan de botten om base te worden.

</typolist>