Volgens viroloog prof.dr. A. Osterhaus, directeur van het Nationaal Influenza Centrum in Rotterdam, is de vertraging weliswaar "lastig, maar niet dramatisch" en is de productiesnelheid nu weer redelijk onder controle. "Alle risicogroepen zijn gegarandeerd in november gevaccineerd!", zegt Osterhaus stellig. Daartoe worden mensen gerekend met bijvoorbeeld chronische ziekten als hart- en longaandoeningen, diabetes, nierproblemen, maar ook 65-plussers en bedlegerigen. De vertraging is het gevolg van problemen bij het kweken van één van de drie viruscomponenten voor het vaccin voor het aanstaand influenzaseizoen. Het gaat om de griepstam H3N2.
Kippeneieren
Osterhaus: "Het griepvirus wordt gekweekt en vermeerderd in bevruchte kippeneieren. Het kweken van deze specifieke stam nam meer tijd dan we gedacht hadden, de virusopbrengst was lager dan verwacht. Maar dit mág gewoon niet meer gebeuren." Nadat het virus uit de eieren is gewonnen, wordt het gedood en gezuiverd en komt het in de griepprik. Eén ei levert ongeveer de dosis voor één vaccin.
Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te Bilthoven bevestigt dat de vertraging van de vaccinproductie geen gevolgen heeft voor het aantal beschikbare vaccins voor mensen die in aanmerking komen voor de gratis griepprik in het kader van de Nationale Griepcampagne. "Deze mensen zullen alleen minimaal drie weken later hun griepprik krijgen. Dit heeft evenwel geen nadelige gevolgen voor hun bescherming tegen het griepvirus."
De meeste griepgolven vinden pas in januari plaats. Indien vaccinatie tot de eerste helft van december plaatsvindt, is er nog voldoende tijd om weerstand op te bouwen voor een griepgolf in januari, aldus het RIVM.