Nieuws item

BOFUITBRAAK

Wederom is er in Nederland een bofuitbraak. In de media wordt gesteld dat vooral de Bible Belt getroffen wordt, dwz ongevaccineerden. Maar ook gevaccineerden worden getroffen. Ook in gemeentes buiten de Bible Belt neemt de omvang epidemische vormen aan. Het bofvirus dat nu rondwaart is een genotype D virus. De bofuitbraak in 2004 werd veroorzaakt door een genotype G virus.

Het huidige bofvaccin is gebaseerd op een genotype A virus. Het lijkt er sterk op dat dit vaccin niet effectief is tegen de opkomst van genotypisch verschillende varianten van het bofvirus.

Bof is een onschuldige kinderziekte. Complicaties doen zich zelden voor en vaak genezen de complicaties zonder restverschijnselen. De angst dat jongens door de bof onvruchtbaar zouden worden is niet gebaseerd op werkelijke feiten. Een zeldzame complicatie is weliswaar een ontsteking van een teelbal maar die doet zich vaak éénzijdig voor en heeft geen gevolgen voor de vruchtbaarheid.

De enige reden dat er tegen de bof wordt gevaccineerd is een economische reden: de ouders worden niet onttrokken aan het arbeidsproces vanwege de verzorging van hun kinderen. De NVKP is hier tegen. Wel wordt een aantal ziekenhuisopnames vanwege bofmeningitis voorkomen, dus is er in een klein aantal gevallen ziektewinst.

Nu het er naar uitziet dat de vaccinatie tegen de bof niet effectief is, kunnen wij niet anders concluderen dan dat de bofvaccinatie volkomen overbodig is. 

In feite verscherpt de bofvaccinatie de problematiek doordat veel jong volwassenen en adolescenten geen goede bescherming meer hebben. Zij hebben de bof niet doorgemaakt en de jaren eerder ontvangen vaccinaties zijn uitgewerkt. Zoals bij veel kinderziekten loopt deze groep door hun leeftijd meer risico op het ontwikkelen van complicaties bij een bofbesmetting. Het is daarom belangrijk de bof op kinderleeftijd door te maken. Voor de massale vaccinatie was op de leeftijd van 10 jaar 98% van de kinderen immuun.

Therapie:

Bij het doormaken van de bof is het van groot belang bedrust te houden tijdens de koorts. Het herstellen duurt ongeveer 2 à 3 weken. Om de koorts zijn genezende werk te kunnen laten doen raden wij het gebruik van koortswerende middelen of aspirine af. Een vetvrij dieet, zonder suiker met voldoende drinken en matig eten wordt aanbevolen. Zorg voor voldoende inname van vit C (fruit!).

Warme kompressen op de aangedane oorspeekselklier kunnen de eventuele pijnklachten verminderen. Bij twijfel of het ziekteproces goed verloopt kan een natuurgeneeskundige, homeopaat of arts (homeopathisch/antroposofisch) geconsulteerd worden.