Nieuws item

Bof in Den Haag

De bof in Den Haag.

 

Onderstaand bericht haalde het nieuws:

 

11 oktober 2004 . Op de Hotelschool in Den Haag is de bof uitgebroken. Ongeveer dertig studenten hebben verschijnselen van de ziekte, meldt de gemeente Den Haag. De bof is een ontsteking van met name de oorspeekselklieren.

 

De bof is een bekende kinderziekte, maar komt door inenting tegenwoordig vrijwel niet meer voor. Uit dna-onderzoek is gebleken dat de versie die de studenten heeft geveld een afwijkend Aziatisch bofvirus is. De GGD onderzoekt de achtergrond en de verspreiding van de ziekte. De ziekte is besmettelijk en kan worden overgedragen door speeksel en via de handen.

 

De bof in Den Haag.

Onderstaand bericht haalde het nieuws:

11 oktober 2004 . Op de Hotelschool in Den Haag is de bof uitgebroken. Ongeveer dertig studenten hebben verschijnselen van de ziekte, meldt de gemeente Den Haag. De bof is een ontsteking van met name de oorspeekselklieren.

De bof is een bekende kinderziekte, maar komt door inenting tegenwoordig vrijwel niet meer voor. Uit dna-onderzoek is gebleken dat de versie die de studenten heeft geveld een afwijkend Aziatisch bofvirus is. De GGD onderzoekt de achtergrond en de verspreiding van de ziekte. De ziekte is besmettelijk en kan worden overgedragen door speeksel en via de handen.

Alle studenten en medewerkers van de school zijn geïnformeerd over de ziekte en het lopende onderzoek. Personen ouder dan 26 zijn voldoende immuun voor de ziekte. Studenten en medewerkers geboren na 1 januari 1978 kunnen vrijwillig worden gevaccineerd. Voor inwoners van Den Haag die vragen hebben is een speciaal telefoonnummer geopend.

 

Een iets uitgebreider verhaal van de GGD Den Haag.

Op 21 september stelt de GGD Den Haag, na een melding door de schoolarts,  een parotitiscluster vast bij een zestal studenten van de Hotelschool Den Haag.  Dit is een privéschool met meer dan 1200 studenten en docenten, met in Den Haag een hoofdvestiging en in Amsterdam een dependance. De helft van de Haagse studenten is van internationale afkomst, de Amsterdamse studenten zijn allen van Nederlandse afkomst. De studenten komen frequent voor korte en lange stages in alle uithoeken van de wereld. Omdat de serologie en PCR op urine en speeksel aanvankelijk geen bevestiging gaven, is de differentiaal diagnostiek uitgebreid, zijn alle studenten en medewerkers benaderd met een enquête en bij klachten ook voor diagnostiek. Uiteindelijk heeft een sequentie-analyse antwoord gegeven. Het betreft een

heterologe bofstam van vermoedelijk zuidoost-Aziatische origine.

Als klinische casusdefinitie bij de studenten en docenten wordt gehanteerd:

- parotitis (zelf gerapporteerde acute pijnlijke zwelling van de speekselklieren) en/of  - orchitis (door arts vastgesteld) en/of

- twee en/of meer atypische symptomen passend bij bof: slikklachten, keelpijn, oorpijn, koorts, hoofdpijn en malaise.

 

Uit de eerste analyse blijken 167 mensen twee of meer klinische kenmerken te hebben uit deze casusdefinitie. Door 29 mensen is parotitis gemeld, bij 2 mensen is er een verdenking op orchitis. Inmiddels hebben zich twee Haagse studentes van buiten de Hotelschool

gemeld met parotitis. Transmissie vond vermoedelijk plaats via een populaire studentendiscotheek en een kamergenoot.

Na overleg met het bureau LCI gaat de GGD Den Haag woensdag 13 oktober de volgende doelgroepen het BMR vaccinatie aanbieden:

 

1. Alle studenten en de medewerkers van de Hoge Hotelschool Den Haag en Amsterdam, die geboren zijn na 01-01-1978.

2. De gezinscontacten van bofpatiënten.

(Contacten worden gedefinieëerd:

-  intensief huishoudelijk contact (samenwonen; samen koken; zelfde toilet gebruik)

-  en/of een intieme relatie (tongzoenen en vrijen)

- gedurende de besmettelijke periode van de bofpatiënt (5 dagen voor en 9 dagen na de eerste ziektedag);

 

Solitaire gevallen

Mensen met klinische verschijnselen passend bij bof, die niet voortkomen uit bovengenoemde groepen, worden beschouwd als solitaire gevallen. Ook deze mensen worden onderzocht op symptomen en transmissie (enquête solitaire gevallen). Pas na positieve diagnostiek ( PCR of serologie IgM, via RIVM) wordt de diagnose bof gesteld. Pas hierna, dus bij bevestigde diagnose, worden de contacten gevaccineerd. Voor de contacten van solitaire gevallen met een kenmerkend klinisch beeld in de regio Den Haag wordt een

uitzondering gemaakt: als zij voldoen aan de voorwaarden van intensief  contact in de genoemde periode wordt vaccin aangeboden zonder microbiologische diagnostiek af te wachten. Alle gevallen worden geregistreerd in het casusregister en worden, zo mogelijk, gerelateerd aan reeds geregistreerde gevallen.

 

 

Als NVKP zetten we uiteraard weer mogelijke vraagtekens bij dit soort berichtgeving, tenslotte hebben we niet voor niet de naam "kritisch te zijn".

 

 

<typolist>

Als er sprake is van een afwijkend Aziatisch bofvirus zou het dan wel zin hebben om een vaccinatie te geven en bovendien gaat om het combinatie vaccin BMR  Te hopen dat al die mensen die besluiten zich te laten vaccineren hierover van te voren goed worden geinformeerd.

Misschien is het een kans om die groep die kiest voor vaccineren eens goed te volgen met een langdurige follow-up, uiteraard met vooraf goed in kaart brengen van de gezondheidstoestand van de betrokken personen op moment van de vaccinatie.

</typolist>

Maar we weten het antwoord natuurlijk al, natuurlijk wordt dat niet gedaan, een vaccinatie..... en dan is het probleem toch opgelost?

<typolist>

Het is een epidemiologische wet, dat twintig jaar na invoering van een universele vaccinatie van pasgeborenen, er epidemiën onder adolescenten gaan  ontstaan. In andere delen van Europa (Engeland, Ierland, België, Spanje, Portugal)  is men al langer bekend met bof-epidemieën onder adolescenten.

</typolist>

Hiermee is nog maar weer eens gezegd dat vaccinatie van jonge kinderen er toe leidt dat we als ouderen de kans lopen op de bof en dan geeft de ziekte juist meer complicaties.

 

En waar hebben we het dan over?

Bof , of te wel Parotitis Epidemica.  

De verzoorzaker: Parotitis virus. Gevolg: ontsteking van de speekselklieren, voornamelijk van de oorspeekselklier, maar ook de klieren onder de kaak kunnen aangedaan worden. Besmetting door druppeltjes van mens op mens. Besmettelijk van één week voor de speekselklierzwelling tot twee weken daarna. Incubatietijd twee á drie weken.  

70-90% van de kinderen van 16 jaar heeft afweerstoffen in het bloed tegen de bof.  Een deel heeft de ziekte ongemerkt doorgemaakt.( 30-40%).

De bof was een algemeen voorkomende acute kinderziekte, die in de vorm van een epidemie voorkwam  eenmaal per 5-10 jaar, maar de bof kwam ook wel voor bij volwassenen. De ziekte verloopt dan vaak ernstiger en met meer complicaties. Sinds er massaal gevaccineerd wordt zijn er meer volwassenen die de bof krijgen, omdat de immuniteit door een vaccinatie niet levenslang duurt.

Vanaf 1987 wordt elk kind van 14 maanden de vaccinatie aangeboden. Een herhaling wordt aangeboden op 9 jarige leeftijd. Hoe lang de bescherming duurt is niet met zekerheid te zeggen. bij doormaken van de bof is er levenslange immuniteit.

 

Symptomen :

Meestal kortdurende flinke koorts, hoofdpijn, verminderde eetlust en moeheid, dan ontstaat een pijnlijke deegachtige zwelling van de beide oorspeekselklieren. Niet altijd zal deze gelijktijdig aan beide zijden optreden, 25% treedt eenzijdig op. Je ziet een dikke wang en een afstaand oorlelletje, het gezicht verandert, de klier is drukpijnlijk. Er is pijn bij de oorlel, onder het oor en langs de kaaklijn. De pijn verergert door te kauwen. Na 1-3 dagen is de zwelling maximaal en verdwijnt dan binnen een week. Het ziekteverloop kan heftig zijn, maar ook haast ongemerkt verlopen.

 

Complicaties :

De prognose van de complicaties is gunstig. Na de kindertijd gaat een hoger percentage van de klinische gevallen met complicaties gepaard.

Meningitis, die altijd geneest, maar vaak een ziekenhuisopname nodig heeft (0,4-1%),

Orchitis (ontsteking van testis), bij 25% van de postpuberale mannen met bof, is gevreesd vanwege de vermeende kans op vruchtbaarheidsstoornissen. Maar onvruchtbaarheid is

uiterst zeldzaam aangezien het doorgaans eenzijdige orchitis betreft; 1 op de 6 patiënten heeft bilaterale orchitis en zelfs dan leidt het zelden tot steriliteit. Zowel bij artsen als publiek staat deze onterechte zorg toch vaak voorop en blijkt moeilijk te sussen.

Pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) met braken en flinke buikpijn. Geneest vrijwel altijd zonder restverschijnselen.

Binnenoorontsteking, levert zeer zelden een blijvende beschadiging op van het binnenoor met doofheid ( 1 op 15.000 gevallen van bof.) Complicaties kunnen nog tot 2 weken na het begin van de bof optreden.

 

De allopathische geneeskunde kent geen therapie voor de bof, vanuit het alternatieve veld zijn er meerdere behandelingen te geven.

Zorg daarnaast voor voldoende bedrust, vetvrij eten, geen suiker, voldoende drinken, matig eten en veel vit.C(fruit).