Nieuws item

BMR-vaccin teruggehaald wegens tekort aan bof-eenheden

Geplaatst op: 24-09-2008 om: 16:30

Het NVI haalt batches BMR-vaccins terug van de markt, omdat is gebleken dat een aantal flesjes minder bof-eenheden bevat dan wettelijk vereist. Het instituut schat dat tussen de 1000 en 10.000 kinderen met dit vaccin zijn ingeënt, maar de kans dat deze kinderen niet goed genoeg beschermd zijn, is volgens het NVI erg klein.

De klinische werkzaamheid van de gebruikte bof-vaccins is volgens het instituut naar alle waarschijnlijkheid gewaarborgd. Er zouden nog genoeg bof-eenheden in de flesjes zitten om de ingeënte kinderen afdoende te beschermen. Op dit moment onderzoekt het NVI nog hoeveel afgekeurde vaccins er precies zijn gebruikt en hoe werkzaam de vaccins zijn. Ook de oorzaak van het tekort wordt nog onderzocht. ?Het kan aan meerdere oorzaken liggen?, zegt Sandra Wouwstra, toezichthoudend apotheker bij het NVI. ?Bof-eenheden zijn gevoelige componenten, dus dit kan ergens in het productieproces fout zijn gegaan.?

Voor distributie van de BMR-vaccins doet het NVI altijd een steekproef om de kwaliteit te controleren. ?De steekproef bij deze vaccins was helemaal goed en daarom werden ze gewoon vrijgegeven?, legt Wouwstra uit. ?Achttien maanden later bleek bij een routinematige test dat een aantal flesjes te weinig bof-eenheden bevatte.? Het NVI gaat bij andere vaccinproducenten BMR-vaccins aankopen, zodat het Rijksvaccinatieprogramma gewoon door kan gaan.


Bron: Redactie MedNet | Redacteur: Ellen Zijp