Nieuws item

Beursverslag Misha Hamers

Hallo allemaal,

 

Gisteren (redactie: 25 maart 2005) was super!!!!! Om iedereen een impressie te geven hierbij mijn beurs-verslag.

 

Vorig jaar zijn, mijn en ook andere verslagen, opgenomen in het kwartaalblad. Als je het leuk vindt maak ook een verslag en mail dit door aan de redactie. Indien je foto's genomen hebt kun je deze ook doormailen.

 

Het was vroeg dag. 7.30 uur heb ik de trein genomen vanuit Elsloo (Zuid Limburg). In Utrecht kwam mijn beurs-cllega Anne Marie mij vergezellen tijdens de rest van de reis naar de RAI. We waren al om 10.00 uur bij de ingang en het was al mega druk, de beurs gaat pas om 11.00 uur open! Nadat we onze stand gevonden hadden, rode blouses hadden aangetrokken waren we klaar om aan de dag te beginnen. Janneke was inmiddels ook al gearriveerd. Toen we de melk in onze koffie hadden gedaan en ons omdraaiden stond het aan de overkant van de gang bomvol met mensen die voor 1 euro een Nijntjes-tas kwamen halen. Ongelofelijk!

Helaas was de rij binnen 5 minuten zo groot dat onze stand compleet onbereikbaar was. Zoiets heeft voor en nadelen hebben we gisteren ontdekt. Voordeel was dat de mensen al stil stonden en ze ?makkelijker? aanspreekbaar waren. Nadeel was dat onze tafel veelvoudig gebruikt werd om bonnen in te vullen of de tassen te reorganiseren. Doordat veelal de dames in de rij stonden voor de tas heb ik veel gesprekken met (aanstaande) vaders gehad. Vaak stonden deze heren onze posters te lezen en waarna ik ze aansprak op het gevaar van vaccineren. Ik merkte dat ze zich eigenlijk helemaal niet gerealiseerd hadden wat het vaccineren precies inhield, dus het aantal vaccinaties en de gevaren van het überhaupt vaccineren. De folder werd dan ook gretig aangenomen en de moeders werden bij terugkomst met de aandacht van de tas weggetrokken en betrokken ze hun bij ons gesprek. Ook de speciale editie van ons kwartaalblad hebben we veel aan deze vaders meegegeven.

 

Ik heb gisteren heel vaak de kreet gehoord van ? goh, dat wist ik niet?. ? Nooit bij nagedacht, en ze hebben me dit ook nooit verteld bij het bureau?. Ook kwamen moeders met gerichte vragen over of er kippen-eiwit in de vaccinaties zit en of het inderdaad niet mogelijk is dat de Hib-weggelaten kan worden. Dit hadden ze haar namelijk op het bureau gezegd. Ook kwamen er enkele leden langs die het ontzettend leuk vonden dat we als NVKP op de beurs stonden. Vervelende opmerkingen heb ik eigenlijk niet gehad. Ook waren er vond ik maar heel weinig mensen die de folder direct teruggaven. Minder als de vorige keer tenminste. Uiteraard heeft ook gisteren het RIVM ons een bezoek gebracht. Ik was zelf in gesprek met 2 moeders. Beide gaven aan dat de kinderen sinds de vaccinaties kwakkelden met de gezondheid. Het was een vrij uitgebreid en langdurig gesprek waarbij we in gingen op vaccinatieschade maar ook over de houding van het consultatiebureau.

 

Een moeder was zelf vroeger mishandeld door haar ouders en uit huis geplaatst. Ze heeft dit aan het bureau verteld en sindsdien heeft ze het gevoel dat ze ?extra in de gaten? wordt gehouden en vragen ze haar naar de blauwe plekken die haar 2 jarig zoontje heeft. Ook heeft ze al verschillende vragenlijsten moeten invullen. De vragen gingen dan over of ze weleens haar kind geslagen heeft, hoe ze reageert als ze boos is op haar kind enz. Dat ze niet verplicht is om naar het bureau te gaan wist ze niet. Maar omdat ze al in de gaten wordt gehouden gaf ze aan dat ze ook niet durft weg te blijven. Ook zat er een diepgewortelde angst dat haar kind haar afgenomen wordt. Haar ervaringen met bureau Jeugdzorg waren ook niet echt positief te noemen, dus ik kan me haar angst als moeder zijnde goed voorstellen. Haar vertaal was heel heftig!

 

Ook heb ik een gesprek gehad met een arts van een consultatiebureau, die zelf vaccinaties geeft. Ze kwam onze folder halen. Ze gaf aan dat ze achter haar werk staat maar dat ze ook wel met interesse onze folder zou gaan lezen. Ook dit was een heel fijn gesprek.

 

Toen ik dus met bovengenoemde dames stond te praten zag ik vanuit mijn ooghoeken iemand quasi geïnteresseerd onze folders en foto?s bekijken. Ik voelde dat zij me afluisterde en ze bleef heen en weer lopen. Goed aangevoeld bleek later want dit was het zaterdag-bezoek van het RIVM aan onze stand. Toen ik 5 minuten later klaar was met mijn gesprek met de 2 moeders zag ik dat Willy en Anne Marie met de desbetreffende vrouw aan het praten waren. Gezien de sfeer had ik direct door dat het een mevrouw van het RIVM was. Kort nadat ik erbij kwam staan ging ze weg. Anne Marie heeft haar, zoals Willy mij vertelde, heel rustig te woord gestaan en omdat zij klassiek homeopaat is heeft ze veel vanuit praktijk-ervaring verteld. De RIVM mevrouw gaf aan dat wat wij de mensen vertelden echt niet kon en dat wij per direct onze posters van de wand moesten halen. Wij vertelden alleen maar leugens en maakte ouders bang. Wat ik verder begrepen heb van Anne Marie is dat ze niet veel weerwoorden had op het verhaal van Anne Marie. Haar ervaringen in de praktijk waren nihiel, het was echt iemand van het hoofdkantoor van het RIVM.  Rond 16.00 uur werd het een heel stuk rustiger en ik was blij dat ik daardoor een paar treinen eerder kon nemen waardoor ik nog enigszins op tijd thuis was. Onderweg zag ik kinderen op paarden rijden, mensen buiten tennissen. Heerlijk de klok gaat vannacht vooruit en de lente komt er nu echt aan (hoop ik!).

Ik heb ook echt het gevoel dat we gisteren, en natuurlijk de rest van de beurs-dagen, heel veel mensen aan het denken hebben gezet. Het is ZO belangrijk om op deze beurzen te staan.

Dank jullie wel allemaal voor jullie geweldige inzet. Niet alleen onze vrijwilligers maar ook de mensen die samen met het bestuur enkele weken geleden hard gewerkt hebben aan deze nieuwe geweldige folder!

Ik kijk uit naar de Jonge Gezinnenbeurs in november. Ik zal zeker 1 of wellicht wel 2 dagen op de beurs aanwezig zijn. Indien je ook (weer) van de partij wil zijn, geef je dan alvast via een mail op!

 

Mischa Hamers 26 maart 2006