Nieuws item

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over de gevolgen van uitstel van vaccinatie tegen kinkhoest.

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over de gevolgen van uitstel van vaccinatie tegen kinkhoest.(2010419280)

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over de gevolgen van uitstel van vaccinatie tegen kinkhoest.(2010419280)

 

1 Hebt u kennisgenomen van het artikel waarin gesteld wordt dat uitstel van vaccinatie tegen kinkhoest tot doden leidt? 1)

Ja.

 

2  Deelt u de mening van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) dat kinderen doodgaan als ouders het kinkhoestvaccin voor hun kind blijven uitstellen en dat meer kinderen blijvend letsel aan de ziekte zullen overhouden nu het aantal inentingen afneemt?

Ja, het risico dat kinderen de ziekte kinkhoest oplopen terwijl zij niet daartegen beschermd zijn door middel van vaccinatie, neemt toe. In geval van ernstige kinkhoest is de mogelijkheid van blijvend letsel en zelfs overlijden aanwezig. Voor zover bekend is tot op heden in de huidige kinkhoestepidemie ?gelukkig- nog geen kind overleden aan kinkhoest.

 

3  Wie is aansprakelijk als kinderen komen te overlijden als gevolg van het niet vaccineren in het algemeen en tegen kinkhoest in het bijzonder?

Het Rijksvaccinatieprogramma wordt door de overheid aangeboden. Deelname aan dit programma is echter vrijwillig en is de verantwoordelijkheid van ouders/verzorgers. Als ouders dus zelf kiezen voor het niet-vaccineren, zijn zij ook verantwoordelijk voor de mogelijke gevolgen hiervan. De overheid kan hiervoor niet aansprakelijk worden gehouden.

 

4 Bent u nog steeds voorstander van kritisch prikken? Bent u intussen op de hoogte van de activiteiten van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP)? Deelt u de mening dat de informatie die door de NVKP wordt gegeven, waarvan de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt, tot veel verwarring en onrust kan leiden bij ouders en dat de bereidheid van ouders kinderen te vaccineren hierdoor zal afnemen? 2)

 

5 Welk tegenwicht biedt u tegen dit soort informatie? Deelt u de stelling dat de informatiebrochures en de website niet afdoende zijn en dat niet alle ouders gebruik maken van deze mogelijkheden? Zo neen, kunt u uiteenzetten waarop u uw mening baseert?

4 en 5  Ik ben nog steeds voorstander van besluitvorming over vaccineren op basis van goede informatie. Daarmee bedoel ik dat vóór invoering van een vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma een aantal zaken duidelijk moeten zijn. Natuurlijk moet het gaan om ernstige aandoeningen, het vaccin moet effectief en veilig zijn, de belasting van het vaccineren voor kind en ouders moet acceptabel zijn, en het geheel moet kosteneffectief zijn. Vanzelfsprekend ga ik uit van een gedegen wetenschappelijke onderbouwing van het gehele Rijksvaccinatieprogramma. Ik ben slechts zijdelings op de hoogte van de activiteiten van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken. Ik ben nog steeds van mening dat de uitlatingen van de NVKP een voldoende wetenschappelijke onderbouwing missen. Het is mogelijk dat hierdoor verwarring

en onrust bij ouders ontstaat en dat wellicht de bereidheid van ouders om hun kinderen te vaccineren afneemt. Mede om hieraan tegenwicht te bieden heb ik het RIVM opdracht gegeven de voorlichting over het Rijksvaccinatieprogramma te moderniseren en te coördineren. In deze voorlichting is mijn beleid er op gericht dat ouders op basis van evenwichtige informatie over de voordelen en mogelijke nadelen van vaccinatie zelfstandig en weloverwogen keuzes kunnen maken over vaccinaties. Ook evenwichtige informatie dient naar mijn idee wetenschappelijk onderbouwd te zijn. Uw stelling dat deze ?nieuwe? voorlichting niet afdoende zou zijn, onderschrijf ik niet. De nieuwe voorlichtingsmaterialen zijn tot stand komen in nauwe samenwerking met professionals en ouders en vóór invoering getest. De bevindingen van alle betrokken

groeperingen zijn positief. Verbeteringen zijn echter altijd mogelijk; ik ben van plan in 2005 de voorlichting over het RVP te intensiveren.

 

6 Wat is de stand van zaken met betrekking tot het plan het RIVM te vragen voorlichting rond het  Rijksvaccinatieprogramma te moderniseren en te coördineren?

Na mijn opdracht in juli 2003 heeft het RIVM voortvarend samenwerking tot stand gebracht met de Landelijke Vereniging van Entadministraties, het Nederlands Vaccin Instituut, de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg en GGD Nederland om de voorlichting te moderniseren en te coördineren. Als onderdeel hiervan zijn informatiebrochures geproduceerd over de

ziekten waartegen wordt gevaccineerd en over de veiligheid van vaccinaties. Deze zijn in april jl. beschikbaar gekomen. Daarnaast is een website www.rijksvaccinatieprogramma.nl gemaakt die actuele informatie biedt over vaccinaties. Voorts wordt regelmatig gezorgd voor publiciteit in dagbladen, radio, t.v., tijdschriften en vakbladen. Ook is er speciale aandacht voor professionals, omdat zij vaak het dichtst bij de ouders staan als het aankomt op kiezen voor vaccinatie of niet. Voor deze beroepsbeoefenaren is een elektronische nieuwsbrief beschikbaar, ?RVP Nieuws?, die sinds april jl. reeds tien keer is verschenen. Verder wordt tijdens congressen van bij het RVP betrokken artsen, verpleegkundigen en assistenten informatie over het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden. Het cursusmateriaal over het Rijksvaccinatieprogramma voor professionals is vernieuwd en komt binnenkort beschikbaar. Bovendien wordt door het Nederlands Vaccin Instituut het blad ?Vaste prik? periodiek uitgebracht. Dit blad heeft tot doel professionals achtergrondinformatie over vaccins en vaccinaties te geven.

 

7 Deelt u de mening dat consultatiebureaus ouders actief moeten voorlichten over het vaccineren van kinderen tegen kinkhoest en dat zij indien nodig daarop moeten worden toegerust?

Ik ben het met u eens dat consultatiebureaus ouders actief moeten voorlichten over het vaccineren van kinderen tegen kinkhoest. Ik ben daarom verheugd dat daar in de nummers 1, 2, 4, 5, 8, 9 van ?RVP Nieuws? aandacht aan wordt besteed. Ook in het tijdschrift ?Vaste Prik? wordt daar regelmatig aandacht aan besteed. Door dit te continueren en het pakket voorlichtingsmiddelen uit te breiden, krijgen consultatiebureaus in toenemende mate materiaal in handen voor hun communicatie met ouders.

 

1) de Volkskrant, 7 augustus jl.

2) Aanhangsel-Handelingen nr. 1681, vergaderjaar 2002-2003