Reisvaccinaties; Moeten ouders iets doen als zij met hun kinderen verre reizen willen maken?

Reisvaccinaties; Moeten ouders iets doen als zij met hun kinderen verre reizen willen maken?

Vaccineren is een keuze én een eigen verantwoordelijkheid, dit geldt ook voor reisvaccinaties! De GGD geeft ‘adviezen’ betreffende reizigersvaccinatie.

In het algemeen geldt dat men in het buitenland extra hygiënische maatregelen in acht moet nemen. Daarnaast is het verstandig alleen te reizen als de algemene gezondheid goed is. Informeer u goed over de ziekten en de vaccinaties. Lees de bijsluiter. De NVKP heeft in het boek “Ziekten en Vaccins, Nader bekeken” hoofdstukken over gele koorts, hepatitis A en B, en over tyfus, en ook elders op deze website onder het kopje “Ziekten en vaccins”.

Er gelden geen verplichte vaccinaties in bijna alle landen van de wereld. De enige uitzondering is de vaccinatie tegen Gele koorts die verplicht is in een aantal Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen en als men reist vanuit een land waar gele koorts endemisch heerst.

Zie ook www.lcr.nl u kunt hier bekijken welke ziekten er voorkomen in de landen die u wilt gaan bezoeken.

DE beste bescherming zijn algemene tips die vooral met hygiëne te maken hebben, want diarree met uitdroging vormen het grootste risico, maar ook muggen:

  1. Hygiëne; dus heel veel handen wassen en drogen. Neem alcohol gel mee
  2.  Flessen water gebruiken; zorg dat je zelf de fles opent. Eet alleen fruit dat je zelf moet schillen; Eet voedsel dat goed gekookt of gebraden is. Ook in een 3 sterren hotel is het niet altijd hygiënisch. Of eten blijft langdurig opgewarmd, kortom blijf alert!
  3. Zorg voor voldoende drinken en zout. (ORS) Het duurt gemiddeld 14 dagen voor je op het zweet niveau van het land bent. Elke dag een zout dropje kan veel ellende voorkomen. Of eet soep en zoute noten
  4. Eet en drink zoveel mogelijk warm, dat voorkomt al heel veel klachten.
  5. Muggen komen af op lichaamsgeur, dus zorg dat je “niet lekker” ruikt door het eten van knoflook, vitamine B12 of vitamine B complex en walnotenschillen bij je bed. Ook homeopathische middelen kunnen een toegevoegde waarde hebben.
    Er zij zo'n 300 soorten muggen die allemaal hun eigen voorkeuren hebben. Voldoende kleding, een klamboe met permetrine behandeld, en een ventilator kunnen helpen.
  6. Alternatieven voor DEET: antibrumm (zonder DEET), ByeBites en Natural Care Plus.
  7. Als men bij terugkomst klachten houdt dan is het van belang bloed/ontlasting te laten onderzoeken in een laboratorium dat ervaring heeft met tropische ziekten zoals de tropenafdeling van het AMC of het Erasmus MC.  

Hier in het kort enkele zaken over ziektebeelden op de rij:

Difterie: keelontsteking met dik grijs beslag op de amandelen. Meestal een ziekte die in oorlogsgebieden voorkomt. Komt in Nederland al 60 jaar niet meer voor. Is voornamelijk afgenomen door betere hygiëne, goede voeding en goede woningen. En geen oorlog natuurlijk. Komt in Europa niet voor (sporadisch in Wit-Rusland en onlangs in Spanje). In tropische landen voornamelijk op plaatsen met weinig hygiëne (kampen, slums) en in (na)oorlogse gebieden.

Tetanus: alleen risicovol in wonden die niet bloeden en waar geen zuurstof bij kan ( o.a. honden-, katten- of vleermuizen beet, roestige naalden). Laat een wond dus even bloeden en aan de lucht genezen. Bij een verdachte verwonding kan binnen 24 uur een (passieve) vaccinatie worden gehaald met antistoffen (Tetanus globuline). Een monovaccin is ook een mogelijkheid: nvkp.nl/veelgestelde-vragen/als-ik-wil-afwijken-van-het-standaardschema-welke-monovaccins-zijn-er-dan-verkrijgbaar-en-worden-deze-vergoed/ of homeoprofylaxe: nvkp.nl/veelgestelde-vragen/zijn-er-alternatieven-voor-vaccinaties/

Polio: 3 virussen die in de darmen kunnen zitten, wat vooral voorkomt bij heel warm weer wanneer we ons te goed doen aan koude dranken en ijs. Hierop gaat het virus groeien. Dus dit is te voorkomen! Drink niet te koud en eet niet te veel ijs. Ga ook niet sporten of teveel inspanning leveren op het heetst van de dag. Er zijn onderzoeken die zeggen dat polio mogelijk alleen nog voorkomt door het vaccineren.

Hepatitis A: overgebracht via verontreinigd, besmet eten en drinken. Met goede hygiëne bij het bereiden van voedsel en veel handen wassen is het meestal goed te voorkomen. In Europa zijn ± 30% van de kinderen immuun. Zij hebben de ziekte voor hun 5e doorgemaakt zonder klachten en zijn er levenslang tegen beschermd. Hepatitis A geneest zonder medicijnen. Complicaties komen zelden voor. Vermoeidheid kan bij volwassenen wel lang aanhouden. Met goede hygiëne van vooral de handen wassen en opletten wat u eet, zou het geen probleem hoeven zijn om zonder vaccinatie te reizen.

Hepatitis B: Virale besmetting via o.a. onveilige seks, bloed met bloed contact, vieze naalden. Voor de gemiddelde toerist is deze besmetting niet erg waarschijnlijk.

Buiktyfus: door bacterie Salmonella typhi. Deze bacterie komt alleen bij de mens voor en zit in de ontlasting van iemand die besmet is. Soms ook in de ontlasting van iemand die de ziekte heeft gehad. Besmetting ontstaat:
- Via voedsel of drank (water, koffie, limonade, enzovoort) dat door een drager van de tyfusbacterie is aangeraakt.
- Via bereid voedsel dat niet gekoeld is bewaard of verwerkt.
- Via water waarin etenswaren worden gewassen, dat niet streng gescheiden is van rioolwater dat besmet is met Salmonella typhi.
De ziekte heerst vooral in streken waar de mensen hun handen minder vaak wassen en waar de kans groot is dat drinkwater met rioolwater in aanraking komt. De aandoening wordt bestreden met antibiotica. Het herstel begint meestal al na twee tot drie dagen. Maar het is verstandig om bedrust te houden, minstens tot drie dagen nadat alle symptomen zijn verdwenen. Een waarschuwing: u kunt u nog steeds drager van Salmonella typhi zijn, ook al zijn alle symptomen verdwenen.

Homeoprofylaxe (HP) kan ook een optie of overweging zijn nvkp.nl/veelgestelde-vragen/zijn-er-alternatieven-voor-vaccinaties/.
Een aantal behandelaars op onze website zijn bekend met HP nvkp.nl/behandelaars/behandelaars-locator/.

andere informatieve websites:
www.vaccinatiesopreis.nl
wwwnc.cdc.gov/travel/;
www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Een goede reis en kom gezond weer terug!