Ziekten en Vaccins

Griep

Inleiding

Griep is een virus dat in vele varianten voorkomt. Er zijn meer dan 200 stammen van meer dan 20 verschillende virussoorten gevonden die allemaal griepachtige verschijnselen kunnen geven. Griep is dus een door griepvirussen veroorzaakte, veel voorkomende, acute, zelden ernstig verlopende infectieziekte.

De klassieke vorm van griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Er zijn echter veel virussen die een soortgelijk griepachtig beeld kunnen veroorzaken. De vaccinatie tegen griep is gemaakt van gedode cellen van de werkelijke Influenza virustypen.

Het weerstaan van virussen in het lichaam kan alleen plaatsvinden door de eigen immuunreactie. Aangezien het griepvirus snel van structuur kan veranderen is het zoeken naar virusspecifieke geneesmiddelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg.

In Nederland krijgen sommige ‘risicogroepen’ elke winter een vaccinatie tegen griep. Dit is volgens de NVKP een onnodige, overbodige vaccinatie waarvan de effectiviteit vooralsnog niet bewezen is. (Zie ook de uitzending: De overbodige griepprik, Zembla 20 november 2010. Bekijk hier de uitzending.)
Het op een natuurlijke wijze doormaken van de griep is voor de meeste mensen niet risicovol. Een natuurlijk doorgemaakte ziekte versterkt het immuunsysteem.

Lees hier het hele dossier.
Lees hier het griepbulletin 2016/2017.